Alkoholrådgivning

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Alkoholisme og depression

Email Udskriv

Alkoholisme årsag til depression – ikke omvendtMllen__god-frdig-web

2009-03-13

New zealandsk forskning tyder på, at alkoholmisbrug er årsag til depression, snarere end at alkoholproblemer skulle være et resultat af formodet selvmedicinering mod depression.

Kilde

Archives of General Psychiatry 2009; 66: 260-266: Tests of Causal Links Between Alcohol Abuse or Dependence and Major Depression

Begynder deprimerede at misbruge alkohol som en selvmedicinering, eller bliver alkoholmisbrugere deprimerede af deres misbrug. Det sidste synes ifølge en undersøgelse fra New Zealand at være tilfældet. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Det er almindeligt, at alkoholmisbrugere også er deprimerede. Forskerne ønskede at undersøge, hvilken årsagssammenhæng der er stærkest, og analyserede data fra en undersøgelse af 1.270 personer, født i 1977. Deltagerne gennemgik strukturerede interview om deres mentale helbred ved 18-, 21- og 25-års alderen. Forskerne vurderede deltagernes grad af eventuel depression eller alkohol-problem efter en trepunktsskala 

De personer, der opfyldte kriterierne for alkoholmisbrug, havde 1,9 gange højere risiko for også at være deprimerede. Forskerne testede forskellige modeller for koblingen mellem alkoholproblemer og depression. Den model, som passede bedst til deres data, betød, at alkoholmisbrug var årsag til depression, snarere end at alkoholproblemer skulle være et resultat af formodet selvmedicinering mod depression.

Tidligere forskning er kommet frem til den modsatte konklusion. Men forskerne bag den aktuelle undersøgelse påpeger bl.a., at deres data er sikrere, fordi undersøgelsen var fremadrettet, mens andre undersøgelser har anvendt retrospektive data. Den biologiske forklaring på, at alkoholproblemer øger sårbarheden over for depression, er uklar. De newzealandske forskeres teori er, at alkoholmisbrug kan påvirke genetiske mekanismer, som øger risikoen for depression.

Niels-Bjørn Albinus
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Gengivet med tilladelse

dette er en kopi fra Dagens medicin