Alkoholrådgivning

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Alkoholmisbrug

Email Udskriv

AlkoholmisbrugMllen__god-frdig-web

Alkohol er ikke et ukendt stof for kroppen. I tarmen produceres små mængder af alkohol ved mikroorganismernes spaltning af det sukker vi indtager. Vi har også enzymer, der forbrænder alkohol. Alkoholdehydrogenase (ADH) findes i leveren og tarmen, og står for 90 procent af nedbrydningen. Koncentrationen af ADH er konstant, men mænd har mere end kvinder. Af den indtagne alkohol udskilles 5 procentfordelt på urin, hud og udåndingsluft.

Vi omsætter i gennemsnit ca. 120 mg alkohol per kg legemsvægt per time. Det vil sige, at med en kropsvægt på 70 kg, tager det 5 kvarter at forbrænde en genstand. En kronisk alkoholiker kan øge omsætningen med 150 procent. I blodet måles alkoholmængden i promille.

Efter kun to øl blokerer enzymet ADH. Acetaldehyd er et mellemprodukt, der er ansvarlig for alkoholens celledræbende og skadelige virkning. Hvis man lider af mangel på ADH, ophobes dette mellemprodukt og skader hjerte, levet og kredsløb. I hjernen reagerer det med signalstoffer og danner morfinlignende substanser, som fører til afhængighed.

Man regner med at der i Danmark er ca. en kvart million mennesker, der er afhængige af alkohol. Alkohol er i sig selv en cellegift, som kroppen skal slide hårdt for at afgifte. Det største problem er nok de skadelige biprodukter, der er i alkohol: træsprit, biogene aminer, farvestoffer og skadelige kemiske forbindelser. Mængden af træsprit varierer fra produkt til produkt. Det omdannes i kroppen til formaldehyd og formalin.

Alkohol er vanddrivende. Det udtørrer kroppen, hvis ikke vi erstatter væsketabet med vand. Det øger også samtidigt tabet af vigtige mineraler i nyrerne. De her omtalte mellemprodukter er oxidanter. De bliver uskadeliggjort af vitamin C og E og de andre antioxidanter. Hvis der ikke tilføres ekstra store mængder af disse, opstår alvorlige mangler.

 

http://www.mollen.dk/alkoholmisbrug